Cranio-Sacraal Therapie


Wat doe ik als Cranio-Sacraal Therapeut?

Net zoals je invloed kan uitoefenen op het ademhaling en hartslagritme kan dat ook bij het
Cranio-Sacraal ritme.
Ik kan voelen waar het ritme in het lichaam is verstoord en de eventuele blokkades en spanningen in het bindweefsel. Met mijn handen gebruik ik zachte technieken om spanning en blokkades te laten afvloeien waardoor het zelf herstellend vermogen van het paard weer gestimuleerd wordt. Door de zachte behandeling van de gespannen gebieden in het lichaam kan in loop van tijd geleidelijke of snelle veranderingen plaatsvinden.
ieder paard reageert anders op de behandeling, de een reageert wat minder en hebben meer de tijd nodig. De ander reageert gelijk op de afvloeiing van spanning door bijv. te gaan likken, kauwen, gapen.
wanneer de spanning het bindweefsel verlaat komen ook de afvalstoffen mee vrij en die worden door het zelf herstellend vermogen van het paard uit het lichaam verwijdert.
hierdoor komt het paard meer in balans, voelt zich beter, soepeler en wordt gezonder.

Wanneer Cranio-Sacraal Therapie voor uw paard?

  • Na een tandartsbezoek
  • Valpartij
  • Staken of bokken tijdens het rijden
  • Stijf en of scheef bewegen
  • Hoofdpijn
  • Headshaking
  • Iets traumatisch heeft meegemaakt
  • Onrustig
  • Weinig energie
  • Moeite met stelling of buiging
  • Verkeerd aanspringen in galop
  • Allergieën
  • Gedragsproblemen
  • Tandenknarsen
  • Verminderde weerstand
  • Stress
  • Huidklachten
  • Ter ontspanning
  • En nog veel meer!

Intake/Behandeling

Als cranio sacraal therapeut zie je het paard als 1 geheel alles is met elkaar verbonden.
vandaar dat we ook starten met een intake, daarbij bekijk ik o.a. ook de voeding en de training en krijg je bij het uitwerken ook een verslag met eventueel bijpassend advies
Voor de behandeling stuur ik je een formulier met wat vragen om wat meer te weten te komen over de (medische) geschiedenis.
op de dag van de afspraak analyseer ik de beweging van je paard om beperkingen in het bewegingsmechanisme op te sporen
Daarna zal ik door middel van de bodycheck het lichaam van je paard navoelen om te zien of de eerdere bevindingen kloppen met hetgeen wat ik zie. Afhankelijk van het geen wat ik zie en of voel maak ik op dat moment een keuze om met een of verschillende technieken de behandeling voort te zetten denk hierbij aan weefselmobilisatie of cranio sacraal of een combinatie daarvan.
Vervolgens behandel ik jouw paard om ervoor te zorgen dat hij of zij meer bewegingsvrijheid krijgt en de spanningen en blokkades worden opgeheven, zodat je paard met het zelf herstellend vermogen weer terug in balans komt zowel fysiek als mentaal.

De behandeling werkt nog een paar dagen door. Daarom adviseer ik om 2 dagen niet te rijden, wandelen aan de hand of vrije beweging mag wel dit is ook belangrijk zodat alles goed in het lichaam kan blijven stromen en de afval stoffen worden afgevoerd.

Wat is Cranio-Sacraal Therapie?

Cranium betekent ‘schedel’ en Sacrum betekent ‘heiligbeen’ daartussenin bevindt de wervelkolom.

De schedel heeft als hoofdfunctie het beschermen van de hersenen en de wervelkolom bevat het ruggenmerg. De hersenen en het ruggenmerg vormen samen het centrale zenuwstelsel , dat oa. alle essentiële functies in het lichaam aanstuurt en coördineert.

Het centrale zenuwstelsel, zowel hersenen als ruggenmerg, worden ter bescherming omgeven door de hersenvliezen (dura mater), tussen de vliezen bevindt zich het hersenvocht. Ook wel liquor of cranio sacraal vocht genoemd.

Het hersenvocht zorgt voor bescherming, door demping van beweging, en voor afvoer van afvalstoffen. Het hersenvocht wordt gevormd in de hersenen, door filtratie van bloed, en stroomt van de hersenen naar het sacrum en weer terug. Door de pompbeweging van het cranio sacrale systeem wordt er continue vers vocht aangevoerd. Na gebruik wordt het hersenvocht in de schedel weer opgenomen in de bloedbaan.

In ons en het paardenlichaam bevinden zich drie ritmes.
1. De hartslag voor de bloedsomloop
2.De ademhaling voor de aanvoer van zuurstof en afvoer van kooldioxide
3.Het cranio sacrale ritme, dat vers hersenvocht in het systeem rondom de hersenen en ruggenmerg pompt.

De aanmaak en het ‘wegpompen’ van het cranio sacrale vocht, zorgt ervoor dat de schedel met het cranio sacrale ritme mee beweegt door een beetje uit te zetten en weer terug in te krimpen. Dit ritme is met de handen door het hele lichaam te voelen, omdat alles met elkaar verbonden is, via de schedel, wervelkolom en het bindweefsel.

In een gezond lichaam is de ruimte voor de werking van het cranio sacrale systeem en zijn ritme maximaal. Verstoringen in deze ritmische ademhaling van het zenuwstelsel geven verstoringen in het lichaam. Hierbij kan gedacht worden aan lichamelijke blessures of emotionele trauma’s, waardoor het hersenvocht niet meer vrij kan doorstromen. Het natuurlijke ritme raakt uit balans, waardoor het paard niet meer optimaal kan functioneren.

De plek(ken) waar dit gebeurt, kan een cranio sacraal therapeut opzoeken met zijn handen. Dit is geen hocus pocus, maar vraagt wel fijngevoeligheid en oefening. Aangedane plekken kunnen warm zijn of minder soepel aanvoelen. Vervolgens zijn er verschillende zachte manuele technieken om het lichaam op die plek(ken) te gaan behandelen om de doorstroming weer op gang te brengen en zo de terugkeer naar balans en het zelf herstellend vermogen te stimuleren.

Cranio sacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie en gebaseerd op wetenschappelijk ontdekkingen van Dr. William Sutherland (in de jaren rond 1930) en Dr. John Upledger (in de jaren rond 1970). Zij ontdekten dat, zoals de hartslag en ademhaling een ritmische beweging maken, ook het hersenvocht op ritmische wijze beweegt.

Het Cranio-Sacrale Ritme

Er zijn verschillende ritmes in het lichaam, zoals ademhaling en hartslag. Maar er is ook het cranio-sacrale ritme, dit is het ritme van het hersenvocht dat vanuit de hersenen stroomt door een vlies van verschillende lagen(dura mater), over het ruggenmerg door tot aan het sacrum (heiligbeen) en weer terug. Het gehele lichaam wordt aangestuurd door zenuwbanen en vertakken zich door het gehele lichaam.
Het cranio sacrale ritme zorgt er voor dat oa afvalstoffen afgevoerd kunnen worden
Wanneer dit ritme verstoord is kan het lichaam dus minder goed functioneren.
Dit ritme beweegt net zoals de eb en vloed beweging van de zee.

Wat is Fascia?

Fascia is bindweefsel net als een soort spinnenweb onder de huid die door het gehele lichaam om al de spieren, botten, gewrichten en organen heen is geweven.
door stress, trauma’s of andere gebeurtenissen kan de fascia verkleefd raken, hierdoor ontstaat er spanning (een blokkade) en rekt de fascia niet meer goed mee, hierdoor kunnen er klachten ontstaan
door met zachte diep inwerkende technieken op het lichaam te werken, kan de fascia zichzelf herstellen en terug in balans komen zodat het weer soepeler kan bewegen.

Is deze behandeling iets voor mijn paard?

Jazeker, net zoals wij naar een fysiotherapeut of masseur gaan als wij klachten hebben of als ontspanningsmomentje. Geldt dit ook voor jouw paard.
maar liefst 98% van de paarden zijn in mindere of meerderde maten uit balans het ritme raakt al verstoord bij kleine ongelukjes bijvoorbeeld:
vallen, stoten, uitglijden, trap krijgen of gebeten worden door een ander paard, hangen aan het halster, traumatische ervaringen, verkeerde training.

Een behandeling zorgt ervoor dat het paard terug komt in zijn of haar natuurlijke balans.
dit is bij ieder paard ook weer verschillend de een heeft baat bij 1 behandeling de ander heeft misschien net wat meer ondersteuning nodig als de huidige klachten al wat verder zijn.
Ik werk op het tempo van het paard, genoeg is dus ook genoeg en gaan we een andere keer verder zodat het voor het paard ook aangenaam blijft. Je gaat met deze therapie echt terug naar de kern wat uiteindelijk op langer termijn zorgt voor een ontspannen, blij paard in balans het is dus GEEN Quick fix.

Hoe gaat zo’n behandeling?

Als cranio sacraal therapeut zie je het paard als 1 geheel alles is met elkaar verbonden.

– We starten met een intake, voor de behandeling stuur ik je een formulier met wat vragen om wat meer te weten te komen over de (medische) geschiedenis. Daarbij bekijk ik o.a. ook de voeding en de training.


– Op de dag van de afspraak analyseer ik de beweging van je paard om beperkingen in het bewegingsmechanisme op te sporen

– Daarna zal ik door middel van de bodycheck het lichaam van je paard navoelen om te zien of de eerdere bevindingen kloppen met hetgeen wat ik zie. Afhankelijk van het geen wat ik zie en of voel maak ik op dat moment een keuze om met een of verschillende technieken de behandeling voort te zetten denk hierbij aan weefselmobilisatie, cranio-sacraal, Fascia Release, Triggerpoints of een combinatie daarvan.

– Vervolgens behandel ik jouw paard om ervoor te zorgen dat hij of zij meer bewegingsvrijheid krijgt en de spanningen en blokkades worden opgeheven, zodat je paard met het zelf herstellend vermogen weer terug in balans komt zowel fysiek als mentaal.

De behandeling werkt nog een paar dagen door. Daarom adviseer ik om 2 dagen niet te rijden, wandelen aan de hand of vrije beweging mag wel dit is ook belangrijk zodat alles goed in het lichaam kan blijven stromen en de afval stoffen worden afgevoerd.

– Nadien ontvang je een uitgewerkt verslag met de bevindingen en eventueel bijpassend advies over voeding of training indien nodig.


Wanneer behandel ik niet?

– Wanneer een paard drachtig is

– Wanneer een paard acuut ziek is, hiervoor dien je eerst de dierenarts te raad plegen
– Ik behandel geen paarden met tumoren
– Paarden met epilepsie

– Bij infecties, ontstekingen, zweren en abcessen
– 1 week na vaccinatie
– 6 tot 8 weken na operaties of botbreuken

Maak een website of blog op WordPress.com